BLIC VIJESTI

Broj:171-04/08, Zenica, 30.10.2008.godine

SINDIKALNIM PODRUŽNICAMA ZE – DO KANTONA 

PREDMET: Obavijest o aktivnostima; dostavlja se,-  

Poštovani, 

Ovim putem želimo da obavijestimo sve članove Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK da su i zvanično počeli pregovori između predstavnika Sindikata budžetskih korisnika i predstavnika Vlade ZDK o poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja radnika koji svoje plate i naknade primaju iz sredstava Budžeta ZDK.

I prije početka pregovora, u školama i na nekim drugim mjestima, počele su kružiti priče o toku pregovora, te o ciframa i brojkama koje su navodno već dogovorene. Takve insinuacije su se intenzivirale tokom protekle sedmice i na ovaj način želimo da skrenemo pažnju svim članovima Sindikata da su sve te priče plod mašte nedobronamjernih podanika i poslušnika koji ne žele dobro niti radnicima u obrazovanju niti članovima Sindikata i isključivo služe u svrhu ispipavanja “pulsa“ radnika i njihovih očekivanja.

Sve tačne i istinite informacije o toku pregovora i eventualnim dostignućima možete dobiti isključivo od vaših sindikalnih povjerenika ili od članova Kantonalnog odbora SSOOiO ZDK.

S poštovanjem, 

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović 

 
Broj:175-04/08Zenica, 30.12.2008.godine

SINDIKALNIM PODRUŽNICAMA ZE – DO KANTONA 

PREDMET: Obavijest o aktivnostima; dostavlja se,-Poštovani,Ovim putem želimo da obavijestimo članstvo Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK da su pregovori između predstavnika Sindikata budžetskih korisnika i predstavnika Vlade ZDK o poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja radnika koji svoje plate i naknade primaju iz sredstava Budžeta ZDK još uvijek u toku. Kao što vam je poznato Skupština ZDK je donijela Odluku o privremenom finansiranju za period januar – mart 2009. godine, što znači da Budžet ZDK za 2009. godinu nije usvojen. Predstavnici Sindikata su prema Vladi ZDK uputili svoje zahtjeve koje  Vlada još uvijek razmatra, te očekujemo da će se završnica pregovora dogoditi tokom januara iduće godine. Atmosfera međusobnog uvažavanja i razumijevanja koja dominira pregovorima daje nam za pravo da očekujemo pozitivan ishod. U svakom slučaju, ukoliko do toga ne dođe, Pregovarački tim našeg sindikata pripremio je niz mjera i aktivnosti koje ćemo sprovesti ako izostanu očekivani rezultati. O tim mjerama i aktivnostima članstvo će biti pravovremeno informisano i o istim će se izjasniti.Na isteku ove kalendarske godine želimo da vam izrazimo najdublje osjećaje zahvalnosti na iskazanom povjerenju i saradnji, kao i na vašem doprinosu sindikalnoj borbi. Istovremeno izražavamo svoje žaljenje što i pored vidnih pomaka u poboljšanju materijalnog statusa prosvjetnih radnika u protekloj godini on i dalje nije na nivou koji je dostojan profesije koju obavljamo.Također, koristimo ovu priliku da svim članovima sindikata čestitamo sve protekle i nastupajuće vjerske blagdane, te zaželimo sretnu i uspješnu Novu 2009. godinu.

S poštovanjem, 

PREDSJEDNIK

Selvedin Šatorović 

 
powered_by.png, 1 kB
POČETNA arrow ZAPISNICI arrow Zapisnik sa VIII sjednice
Zapisnik sa VIII sjednice PDF Ispis E-mail
administrator   
Srijeda, 23 Juni 2010

Broj:60-05/10

Zenica, 21.06.2010.godine

SINDIKALNIM PODRUŽNICAMA ZE-DO KANTONA

PREDMET: IZVOD IZ ZAPISNIKA SA VIII SJEDNICE KANTONALNOG ODBORA SSOOiO ZDK ODRŽANE 18.06.2010.GOD. U ZENICI SA POČETKOM U 16,30 SATI 

Sjednici su prisustvovali svi članovi Kantonalnog odbora i svi članovi Kontrolnog odbora SSOOiO ZDK, te članovi Glavnog odbora SSOOiO BiH ispred SSOOiO ZDK.Predložen je i jednoglasno usvojen sljedeći

D N E V N I       R E D : 

  1. Usvajanje zapisnika sa prethodne sjednice Kantonalnog odbora,
  2. Informacija o pregovorima sa Vladom ZDK i resornim ministarstvom,
  3. Implementacija Modela kriterija za prijem zaposlenika u školama ZDK,
  4. Informacija o radu viših nivoa Sindikata,
  5. Tekuća pitanja.

Nakon konstuktivne rasprave u kojoj su učestvovali svi prisutni jednoglasno su doneseni  sljedeći zaključci: 

1.      Usvojen je  Zapisnik sa prethodne sjednice.

2.      Informaciju o održanim pregovorima sa predstavnicima Vlade ZDK i resornog ministarstva podnio je predsjednik Šatorović. Nakon analize postojeće finansijske situacije u FBiH, a naročito u Ze-do kantonu koja je krajnje zabrinjavajuća, apsolutno mišljenje svih prisutnih na sastanku je bilo da se ta situacija ni u kom slučaju i ni u jednom segmentu ne smije odraziti  na ekonomski položaj zaposlenih u osnovnim školama na području Ze-do kantona. Također, u potpunosti je podržan zahtjev koji je krajem prošlog mjeseca upućen prema Vladi ZDK, a u kome se traži isplata regresa što je moguće ranije. Na kraju je zaključeno sljedeće:

a)      Uprkos teškoj finansijskoj situaciji Kantonalni odbor SSOOiO ZDK u narednom periodu neće dozvoliti smanjenje plata i naknada zaposlenim u osnovnom obrazovanju Ze-do kantona;

b)     Regres treba biti isplaćen najdalje do početka nove školske godine;

c)      Svi zaposleni trebaju ostati na svojim radnim mjestima uprkos drastično manjem broju upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola,  tj. niti jedan član sindikata ne smije biti proglašen tehnološkim viškom.

3.      Kriteriji za prijem zaposlenika u škole na području ZDK implementirani su i ugrađeni u akta preko 95% škola. U školama gdje to još nije učinjeno provjerit ćemo razloge i u koordiniranoj akciji sa resornim ministarstvom prisiliti i te škole da to što prije učine.

Zadužuju se Sindikalni povjerenici da obavezno prisustvuju sjednicama Školskih odbora i da prate transparentnost prilikom primjene Kriterija za prijem zaposlenih kao i rad Komisija za bodovanje, jer se u pojedinim školama desilo da se upravo  putem tih komisija pokušavaju učiniti nepravilnosti kojima se daju privilegije podobnim, rodbini i.t.d.

4.      Članovi Kantonalnog odbora su upoznati sa aktivnostima oko potpisivanja protokola sa resornim federalnim  ministarstvom  koji će u narednom periodu pokušati obezbjediti prije svega jedinstvene pedagoške standarde za sve kantone, jedinstvene pravilnike, a onda u završnoj fazi jedinstvene koeficijente platnih razreda za sve zaposlene u osnovnim školama u F BiH.Također, upoznati su sa Protokolom za Izmjene i dopune Općeg Kolektivnog ugovora i jedinstveni  je stav da se dostignuta prava radnika ni u jednom dijelu ne smiju smanjivati.

SVIM ČLANOVIMA SINDIKATA ŽELIMO UGODNE NASTUPAJUĆE DANE GODIŠNJEG ODMORA!

 Zapisničar                                                                                          PREDSJEDNIK   

 Amir Kadrić                                                                                       Selvedin Šatorović              

Zadnja Promjena ( Srijeda, 23 Juni 2010 )
 
« Prethodna   Sljedeća »

PRVOMAJSKI URANAK

© 2018 SAMOSTALNI SINDIKAT OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA ZE-DO KANTONA
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.